Česta pitanja

1Da li je Porta naturae uvoznik i distributer hladno cijeđenih ulja, ili je proizvođač istih?
Porta naturae je isključivo proizvođač svih proizvoda koje ima u svom prodajnom asortimanu. Na osnovu toga, sami u cjelosti kontrolišemo tehnološki proces proizvodnje ulja, pakovanja, čuvanja i distribucije, te na taj način možemo svojim kupcima obezbijediti proizvode premium kvaliteta, u potpunosti kontrolisane, prirodne i sigurne.
2Zašto hladno cijeđena ulja imaju znatno višu cijenu u odnosu na rafinisana?
U tehnološkom procesu proizvodnje hladno cijeđenih ulja sirovina i ulje tokom cijeđenja nisu izloženi uticaju povišenih temperatura. Znači, primjena toplote nije dozvoljena ni u jednoj fazi procesa proizvodnje. Na ovakav način iz sirovine se može dobiti samo od 50-60% ulja, dok udio ulja u nusproizvodu ostaje i do 30%, ali ono što je bitno jeste da se sve nutritivno važne komponente u ulju na ovaj način sačuvaju. Zagrijavanje sirovine prije cijeđenja, naravno, osigurava veći prinos ulja stoga je i komercijalno isplativije, pa na osnovu toga i sama cijena krajnjeg proizvoda biva znatno niža.
3Može li originalno čorokotovo ulje imati blag miris i okus, ili ipak odsustvo intenzivnog mirisa i okusa ukazuju na patvorenost proizvoda?
Senzorna svojstava ulja (aroma – miris i okus), zavise od niza faktora, između ostalog i od regije, odnosno klimatskih uslova u kojima je biljka uzgajana. Shodno tome, indijsko i etiopijsko sjeme daje ulje izrazito jakog okusa i mirisa, dok je okus i miris ulja koja su cijeđena iz egipatskog i sirijskog sjemena znatno blaži i ugodniji. Iako spomenute vrste imaju blaži miris i okus, naučni podaci pokazuju da zaista impresivno reduciraju i eliminišu mnoge zdravstvene poremećaje. Sve naprijed navedeno, govori u prilog činjenici da originalno ulje crnog kima, sa vrlo velikom biološkom vrijednošću može imati blag okus/miris. Ipak, naglašavamo da je potrebno posvetiti posebnu pažnju prilikom kupovine čorokotovog ulja, te ga treba kupovati samo od pouzdanog i provjerenog proizvođača. Nigellus čorokotovo ulje je 100% čisto, i bez bilo kakvih primjesa.
4Zašto je Nigellus ulje nefiltrirano?
Nigellus se ne filtrira se i nije izložen dodatnom procesiranju, a sve u cilju očuvanja korisnih supstanci sadržanih u sjemenu. Talog Nigellusa sačinjen od nefiltriranih dijelova sjemena je zbog visokog postotka vlakana vrlo koristan za regulisanje rada probavnog sistema, te otklanjanje opstipacije. Iz tog razloga se čuva u ulju i ne odstranjuje se.
5Iz koje regije sjeme crnog kima pokazuje najbolje uticaje na zdravlje ljudi?
Sjeme čurekota mjenja biološki sastav u ovisnosti od klimatskih uslova pod kojima je biljka čurekota uzgajana. Za sada je prakticno potvrđena učinkovitost sirijskog, egipatskog i pakistanskog tj. indijskog sjemena, a postoje indicije da je etiopijsko sjeme, koje daje prilično gorko ulje, također efikasno. Nažalost u današnje vrijeme ne možete biti sigurni, da je sjeme naručeno iz Egipta stvarno egipatsko sjeme. Neki dostavljači zbog prevelike potražnje za egipatskim sjemenom nabavljaju jeftinije sjeme iz Etiopije i prodaju ga kao egipatsko. Ovo možda nije ni bitno ukoliko dobijete stvarno čurekotovo sjeme a ne neku srodnu, nekorisnu vrstu, jer razlike u efektu egipatskog i etiopskog sjemena nisu naučno potvrđene. U literaturi je moguće naći samo podatke, koji ukazuju na nezadovoljavajući efekat sjemena iz hladnijih regiona (Njemačka, Austrija, Poljska itd.). Nigellus se proizvodi iz sirijskog sjemena!!!
6Zašto se za čuvanje hladno cijeđenih ulja preporučuje izbjegavanje plastične ambalaže?
Skladištenje čorokotovog ulja kao i drugih namirnica u plastičnim posudama na niskim temperaturama nije preporučljivo. Mnoge vrste plastičnih posuda ispuštaju pri niskim temperaturama supstance slične hormonima koje se ugrađuju u metabolizam kao npr. bisfenol A. Neke teorije govore čak i o tome da su ove supstance uzrok sve ranijem polnom sazrijevanju djevojčica kao i razvoju muškaraca sa mnogim ženskim osobinama i manjkom spermija, te pretilosti i hiperaktivnosti što potvrđuju i naučna istraživanja. Moramo napomenuti da tzv. medicinska plastika i neke druge vrste plastike navodno ne ispuštaju bisfenole. Staklena ambalaža je najsigurnija za čuvanje i pohranjivanje hladno cijeđenih ulja, kao proizvoda izuzetnog kvaliteta i zdravstvene vrijednosti.
7Pomaže li ulje crnog kima kod dijabetesa?
Moderna naučna istraživanja ukazuju na djelotvornost čorokotovog ulja u pogledu tretmana dijabetičkih simptoma. Trenutno se istražuju mehanizmi i aktivne supstance putem kojih čorokot djeluje na smanjenje nivoa glukoze u krvi. Pretpostavlja se da djeluje tako što pankreatične beta-ćelije štiti od oksidativnog stresa, ali ih i stimuliše na pojačanu proizvodnju inzulina. Osim toga postoje ukazi na povoljno dejstvo kod dijabetesom prouzrokovane periferne neuropatije.
8Kakve posljedice na zdravlje može imati korištenje pogrešnog sjemena, tj. ulja cijeđena iz pogrešnog sjemena?
Dvije vrste iz familije Ranunculae, u koju spada i čorokot, su otrovne. Ostale vrste su vrlo malo ispitane i ne može se sa sigurnošću utvrditi da li imaju pozitivan, negativan ili neutralan (nikakav) zdravstveni efekat.
9Da li se sjeme čorokota iz kojeg se dobija Nigellus kontroliše?
Svaka isporuka sjemena iz kojeg se cijedi Nigellus se brižno ispituje priznatom naučnom mikroskopskom metodom objavljenoj 2011 godine u renomiranom naučnom žurnalu „International journal of plant sciences“ (Int. J. Plant Sci. 172(2):267–284. 2011.) Osim toga Nigellus prolazi redovnu zdravstvenu analizu od strane Federalnog ministarstva zdravstva.
10Da li je Vaše kokosovo ulje Coco care samo za vanjsku upotrebu?
Coco care kokosovo ulje je 100% prirodno, proizvedeno bez ikakvih hemijskih dodataka. Stoga, u potpunosti je pogodno kako za oralnu, tako i za vanjsku primjenu.
11 Zašto je kokosovo ulje u čvrstom stanju?
Konzistenciju kokosovog ulja uslovljava temperatura, te može biti tečna, polutečna ili čvrsta. Pri sobnoj temperaturi kokosovo ulje je u čvrstom stanju i bijele je boje, dok je u tropskom području ili na višim temperaturama u tečnom stanju i gotovo je bezbojno. Tačka očvršćavanja kokosovog ulja između 18-25oC.
12Sadrži li kokosovo ulje tzv. loše masnoće?
Kokosovo ulje, najvećim dijelom čine zasićene masne kiseline srednjeg lanca (90%), koje prati loša reputacija. Međutim, nova istraživanja su otkrila pozitivne strane konzumiranja kokosovog ulja (Shakar i sar., 2013). Najvažnija masna kiselina kokosovog ulja, laurinska kiselina (C12:0) se odlikuje antiviralnim i baktericidnim, kao i svojstvima protiv protozoa. Najnovije saznanje je da i kaprinska kiselina kokosovog ulja (C10:0) – koja se u kokosovom ulju nalazi na drugom mjestu po količini – ima antimikrobnu aktivnost. S obzirom na tu činjenicu, konzumacija kokosovog ulja povećava sadržaj triglicerida u serumu, ali sa druge strane inkorporacija strukturnih lipida i drugih funkcionalnih supstanci poboljšava lipidni profil.
13Je li Coco care kokosovo ulje bez mirisa?
Coco care kokosovo ulje, proizvodi se procesom hladnog cijeđenja, ne podvrgava se hemijskoj rafinaciji, što znači da se ne primjenjuje ni proces deodorizacije, odnosno, odstranjivanja mirisa, tokom kojeg je neophodno izlaganje kokosovog ulja jako visokim temperaturama.
14Dodajete li neke sintetske supstance Lan-0-mega lanenom ulju, pa ima rok trajanja dvije godine?
Ne. Lanenom ulju Lan-0-mega dodajemo samo prirodni antioksidans, vitamin E, α-D tokoferol, koji sprečava oksidaciju vrijednih nezasićenih masnih kiselina koje su u lanenom ulju prisutne u velikim količinama, i na taj način sprečava kvarenje ulja, a osim toga djeluje i kao antioksidans u organizmu.
15Zagrijavaju li se bundevine sjemenke prilikom proizvodnje bundevinog ulja Prostat-max?
Tokom tehnološkog procesa proizvodnje bundevinog ulja – Prostat-max sjemenke se ne prže (prženje sjemenki prije cijeđenja je dio standardne procedure dobijanja bundevinog ulja), niti se ulje izlaže bilo kakvim dodatnim hemijskim preradama, čime ovaj proizvod zadržava potpun spektar korisnih zdravstvenih efekata.
16Može li se Prostat-max bundevino ulje koristiti za prženje hrane?
Prostat-max bundevino ulje treba konzumirati bez prethodnog zagrijavanja. Svako zagrijavanje utiče negativno na njegovu blagotvornost. Međutim, preporučujemo dodavanje bundevinog ulja u hranu na kraju kuhanja, kada je temperatura pripremljenog obroka ispod 50oC, jer se na taj način značajno povećava nutritivnu vrijednost obroka.
17Koliko dugo je potrebno konzumirati bundevino ulje za otklanjanje simptoma benigne hiperplazije (uvećanja prostate)?
Uzimanje tri puta dnevno jedne supene kašike bundevinog ulja, zahtijeva kontinuitet od 3-4 sedmice, nakon čega se pojavljuju znakovi poboljšanja zdravstvenog stanja, ali sa upotrebom treba nastaviti još 3-4 mjeseca nakon čeka se doza smanjuje na jednu supenu kašiku dnevno.