Chia ulje ‒ VITASAL


Chia ulje „VitaSal“ predstavlja idealan dodatak ishrani, jer pomaže u regeneraciji i izgradnji mišićnog sistema, te poboljšanju fizičke izdržljivosti. Jedinstveno je jer sadrži najveći udio omega-3 masne kiseline (α-linolenske) od bilo kojeg poznatog prirodnog izvora.


Dostupno u pakovanju od 100 ml.
NARUČITE POZIVOM NA +387 62 716 502
Naručite putem kontakt formulara!
 

Chia ulje „VitaSal“ predstavlja idealan dodatak ishrani, jer pomaže u regeneraciji i izgradnji mišićnog sistema, te poboljšanju fizičke izdržljivosti.
Jedinstveno je jer sadrži najveći udio omega-3 masne kiseline (α-linolenske) od bilo kojeg poznatog prirodnog izvora.

Pored α-linolenske kiseline, čiino ulje sadrži još značajan procenat omega-6 masne kiseline (linolne), pri čemu je odnos između omega-3 i omega-6 masnih kiselina vrlo povoljan.
Sadrži prirodne antioksidanse kao što su tokoferoli, fitosteroli, karotenoidi i fenoli.

Salvia hispanica L. poznatija pod imenom čia je pseudožitarica koja je prisutna na našem tržištu u vidu sjemenki koje se prodaju u radnjama zdrave hrane i najčešće potiču iz uvoza, jer se čia kod nas komercijalno ne uzgaja. Ova pseudožitarica ima dugu historiju upotrebe u ljudskoj ishrani. Čia vodi porijeklo iz Južne Amerike gdje se već vjekovima gaji i koristi u ishrani, a ono što je posebno čini važnom jeste sadržaj esencijalne ω-3 masne kiseline, α-linolenske. U posljednjih 30-tak godina, a naročito u posljednjoj deceniji, obavljen je veći broj naučnih istraživanja i radova koji se bave raznim pitanjima vezanim za čiu, mogućnostima uzgajanja, njenim osobinama i načinima upotrebe. Proširivanje saznanja o čia sjemenu je bitno jer se radi o biljci velikog potencijala zahvaljujući nutritivnim karakteristikama, prije svega sadržaju i sastavu ulja u sjemenkama, a potom i dijetetskim vlaknima, proteinima i antioksidansima. Odsustvo glutena je dodatni plus i otvara mogućnost primjene sjemenki čie u proizvodnji bezglutenskih proizvoda. Čia sjeme sadrži 25 – 38% ulja. Udio nezasićenih masnih kiselina je veoma visok. Dominantna u sastavu masnih kiselina je α-linolenska (ω-3 masna kiselina) sa prosječnim sadržajem od 58 do 60%, što spada među tri najviša udjela u biljnom svijetu (prema nekim izvorima i najviši). Čia sadrži značajnu količinu proteina. Sadržaj proteina kod čie je viši nego kod drugih žitarica kao što su pšenica, kukuruz, pirinač, ovas i ječam. Često se uzima da je udio proteina oko 21 g/100 g sjemena, ali ta vrijednost može da varira u zavisnosti od sorte, a još više zavisi od uslova gajenja, tako da se vrijednost kod komercijalno uzgajane čie obično kreće između 19 i 27 g/100 g sjemena.
Sadrži prirodne antioksidanse kao što su tokoferoli, fitosteroli, karotenoidi i fenoli.

Način primjene:
Unutrašnja primjena: Jedna kašika (10ml) dnevno, prije obroka.
Vanjska primjena: Nanijeti na kožu i lagano umasirati. Koristi se kod svih tipova kože, jer hrani kožu i daje joj potrebnu vlažnost. Posebno pogodno za osjetljivu kožu sklonu bubuljicama, crvenilu i osipu.
Skladištenje: Čuvati na tamnom i hladnom mjestu. Nakon otvaranja čuvati u frižideru i potrošiti u roku od tri sedmice.