Laneno ulje – LAN-O-MEGA


Sastav masnih kiselina kod lanenog ulja se razlikuje od komercijalnih ulja zbog vrlo visokog udjela α-linolenske masne kiseline (ALA), najčešće iznad 50%. Zbog vrlo visokog udjela ALA lanene sjemenke i laneno ulje se često koriste kao dodatak prehrani gdje je potrebno obogaćivanje s esencijalnim omega-3 masnim kiselinama. U recepturama se koriste kako sjemenke lana tako i laneno ulje. U slučaju korištenja lanenog sjemena potrebno ga je dobro sažvakati ili još bolje samljeti neposredno prije upotrebe. S obzirom da su u lanenom ulju putem cijeđenja koncentrisane korisne supstance iz sjemena lana, ulje se uzima u minimalno duplo manjoj količini od one koja se koristi za laneno sjeme.


Dostupno u pakovanjima od 500, 250 i 125 ml.
NARUČITE POZIVOM NA +387 62 716 502
Naručite putem kontakt formulara!
 

Sastav masnih kiselina kod lanenog ulja se razlikuje od komercijalnih ulja zbog vrlo visokog udjela α-linolenske masne kiseline (ALA), najčešće iznad 50%. Zbog vrlo visokog udjela ALA lanene sjemenke i laneno ulje se često koriste kao dodatak prehrani gdje je potrebno obogaćivanje s esencijalnim omega-3 masnim kiselinama.
U recepturama se koriste kako sjemenke lana tako i laneno ulje. U slučaju korištenja lanenog sjemena potrebno ga je dobro sažvakati ili još bolje samljeti neposredno prije upotrebe. S obzirom da su u lanenom ulju putem cijeđenja koncentrisane korisne supstance iz sjemena lana, ulje se uzima u minimalno duplo manjoj količini od one koja se koristi za laneno sjeme.

Nutritivne komponente sjemena lana su ulje, proteini (oko 20%), lignani, topiva vlakna (oko 30%), minerali i vitamini, a sjeme lana sadrži oko 40% ulja (od toga oko 73% polinezasićenih masnih kiselina, te je jedan od najbogatijih prehrambenih izvora esencijalne α-linolenske masne kiseline) (Zhang i sar., 2008; Sharav i sar., 2013)

Laneno sjeme pa tako i lanena pogača su najveći izvor lignana. Osim lignana, lan je važan izvor fenolnih kiselina. Važnost lignana i fenolnih kiselina se očituje u njihovoj biološkoj aktivnosti kao što su npr. antioksidacijsko, antimikrobno i antikancerogeno djelovanje.
Brojne studije su dokazale da povećanjem unosa hrane bogate lignanima možemo smanjiti rizik od raka dojke, raka debelog crijeva, raka prostate te gubitka kose (Kuijsten i sar., 2006).

Srce i krvni sudovi
Lan je, naročito zbog iznimno visokog sadržaja omega-3 nezasićenih masnih kiselina, veoma koristan pri liječenju ili preventivi tegoba koje se tiču krvnih sudova (oboljeli krvni sudovi su uzrok srčanog i moždanog udara) a naročito kao preventiva istima.
Kao preventiva oboljenjima krvnih sudova preporučuje se uzimanje 1 supene kašike dnevno, a u akutnim slučajevima se mogu uzimati 2-3 supene kašike dnevno.
Osim što je odličan izvor omega-3 masnih kiselina, laneno ulje je dobar izvor omega-6 masne kiseline, odnosno linolne masne kiseline.

Probavni organi
Lanena sluz je vrlo gusta, pa na oboljeloj sluzokoži stvara zaštitni film i na taj način je potpuno pokriva, oblaže i štiti ublažujući razne upale. Jedna od najstarijih poznatih upotreba lana u medicini je liječenje upala sluznice usta, želuca i crijeva kao i protiv raznih katara organa za varenje. Lanena sluz je korisno sredstvo protiv zatvora i nema poznatih sporednih dejstava. Sluz lana olakšava, ublažava i ubrzava čišćenje crijeva zahvaljujući svom laksativnom dejstvu.

Kod gastritisa se može uzimati neposredno prije jela 1 supena kašika.

Kod zatvora je bolje uzimati svježe mljeveno sjeme. 2 supene kašike sjemena se samelju i promiješaju u čaši nemasnog jogurta. Ova smjesa se uzima 2-3 puta dnevno, prije jela. U slučaju zatvora izbjegavajte crni i zeleni čaj, kahvu, čokoladu i druge namirnice koje pospješuju zatvor a pijte što više tekućine i jedite što više svježeg voća bogatog vlaknima.

Koža
Lan održava kožu vitalnijom. Preporučljiv je u slučajevima suhe kože, ekcema ili preosjetljivosti na sunce. Preporučuje se kako vanjsko nanošenje tako i konzumiranje 1 supene kašike dnevno.

Dijabetes
Stabiliziranjem nivoa šećera u krvi lan može smanjiti tegobe dijabetesa. Preporučuje se uzimanje 1-2 supene kašike dnevno za odrasle osobe.

Sagorijevanje masnoća i regulacija tjelesne težine
Masnoće iz lana mogu doprinijeti gubitku viška kilograma. Tvari bogate esencijalnim masnim kiselinama, kao što je lan, ubrzavaju tjelesni metabolizam potpomažući izgaranje suvišnih, nezdravih masnoća u tijelu. Ukoliko jedete “dobre” masnoće, vjerovatnije je da će vaše tijelo skladištiti upravu onoliko masti koliko mu treba. To se naziva termogenezom – proces u kojem se masne ćelije (tzv. smeđe ćelije) sagorijevaju više masti uz prethodno aktiviranje putem esencijalnih masnih kiselina, kao što je gama linolenska kiselina (GLK) prisutna u lanenom ulju.
Preporučuje se zavisno od tjelesne težine uzimanje 1-3 supene kašike dnevno.

Zahvaljujući naučnici Dr. Johannne Budwig laneno ulje je dobilo specijalno mjesto u prirodnoj medicini. U današnje vrijeme su recepture Dr. Budwig poznate diljem svijeta i postoji veoma mnogo izvora (internet, knjige…) iz kojih se možete informisati o istima. Ove recepture odnosno dijete se najviše primjenjuju u slučajevima tumornih oboljenja.

Ne preporučuje se koristiti laneno ulje za kuhanje budući da ne ostaje stabilno pri višim temperaturama pri kojima se njegove korisne masne kiseline raspadaju na štetne tvari.

Skladištenje: Čuvati na hladnom i tamnom mjestu. Nakon otvaranja potrošiti u roku od četiri-pet sedmica.